1 - Introductie

Bij het ontwikkelen van web applicaties dient zich de vaag voor welke technieken er gebruikt kunnen worden. De uiteindelijke keuze wordt bepaald door een aantal factoren:

  1. Welke technieken MOGEN we gebruiken?
  2. Welke kennis is er beschikbaar?
  3. Wat willen we bereiken?
  4. Hypes

1) Binnen veel organisaties is de keuze van techniek al genomen en is de vraag over welke technieken we gaan gebruiken al grotendeels beantwoord.

Toch is hier nog wel wat speelruimte te vinden. Sommige technieken zijn beschikbaar maar worden gewoon niet zoveel gebruikt. Zeker in een EE omgeving staan technieken zoals REST, JSF en AJAX direct tot je beschikking.

2) Een nieuwe techniek is leuk maar wat als niemand het kent? Dan wordt het lastig beheren. Bestaande bewezen technieken ondervangen dat probleem maar hoe krijgen we dan nog vooruitgang?

Andersom geldt het ook. Nieuwe technieken zijn leuk en men duikt er volop op en ontwikkelt zo snel kennis. Maar wat als de techniek na een paar jaar weer verdwijnt? Bij applicaties met een hele korte levensduur is dat geen probleem maar hoe zit dat met die applicatie die intern gebruikt wordt? Die kunnen makkelijk vele jaren actief blijven. Zelfs STRUTS is nog niet uitgestorven.

3) Pas als bovenstaande beperkingen duidelijk zijn kan een spectrum aan technieken opgezet worden waaruit de uiteindelijke keuze voor ons doel gemaakt kan worden.

4) Web design is cool en dat vertaalt zich in marketing en hypes. Klanten en opdrachtgevers zijn gevoelig voor mooie termen en sommige termen druppelen zelfs door tot eindgebruikers.